De 'echte' revelatie uit de hedendaagse fado

De jonge Gisela João wordt nu al dé fadista van de 21e eeuw genoemd en haar debuut album wordt ongetwijfeld een mijlpaal in de hedendaagse fado. Wie er dit najaar bij was tijdens de 2 uitverkochte concerten voor Gent Festival, kan dat alleen maar beamen.

Onmiddellijk na de release op 1 juli dit jaar, stond ze bijna heel de zomer op nummer 1 in de Portugese hitlijsten. Het werd een ongekend succes en het album wordt in Portugal nu al beschouwd als het belangrijkste debuut album van de 21e eeuw.

Sinds haar tienerjaren is Gisela verliefd op fado en ze brengt die op een eigen, emotionele en erg verfrissende wijze. Ze zingt over liefde en teleurstelling, maar werpt ook een blik op de huidige sociale harde Portugese realiteit.Om haar eigen identiteit te vinden, gaat ze zonder franjes en omwegen op zoek naar de basis van de fado.

Gisela werd geboren in Barcelos, een stadje in het noorden van Portugal. Zes jaar bracht ze door in Oporto, Portugals tweede grootste stad. Uiteindelijk kwam ze door haar stem in Lissabon terecht, waar ze in de traditionele wijk Mouraria een kleine flat betrok. De eenzaamheid woog echter zo zwaar dat ze er aan dacht om terug naar haar geboorteplek te verhuizen omdat er in Lissabon toch geen interesse bleek in zangeressen uit het noorden. Ze hield echter vol en uiteindelijk kwam ze terecht in de belangrijkste Fado huizen: Senhor Vinho -Tasca da Bela - Mesa de Frades … Daarna volgden uitverkochte zalen als Lux en Belém Cultural Centre in Lissabon en Casa Da Música in Oporto. De fans hebben gesproken….

www.giselajoao.com/en